dilluns, 24 de març del 2014

Trucs per fer fills lectors amb Jaume Centelles

El passat 22 de març va haver-hi a la bilioteca de Mollerussa una xerrada a càrrec de Jaume Centelles que portava com a títol: Fem fills lectors.
A continuació s'exposen 12 activitats concretes de lectura que Jaume Centelles va proposar fer des de casa:
  1. Llegiu pel vostre fill o per la vostra filla. Ensenyeu-los-hi les diferents formes de literatura: contes, poesies, notícies del diari, etc.
  2. Busqueu junts a les llibreries o biblioteques els llibres o les revistes d’interès, segons la seva edat i les seves afeccions. Cal aprendre a triar allò que més ens agradi.
  3. Quan llegiu un conte, de tant en tant, deixeu una paraula sense dir i que ell o ella en busqui una que encaixi en el relat.
  4. Feu que s’encarreguin del calendari familiar, que enregistrin i mantinguin al dia les dates assenyalades: aniversaris, viatges, festes, sortides, etc.
  5. Si teniu ordinador a casa, deixeu que en facin ús per escriure les frases que els agradin d’un llibre o que aprenguin a escriure paraules.
  6. Mentre prepareu el dinar, que us ajudin a llegir les parts de la recepta, per exemple.
  7. Si heu de fer un viatge o una excursió, feu que col·laborin escrivint la llista de les coses que cal portar, que aprenguin a llegir el mapa de carreteres, que suggereixin la ruta, etc.
  8. Llegiu un conte i no expliqueu el final. Que l’inventin ells.
  9. Feu ús del diari com a llibre de lectura. Que aprenguin a trobar les seccions i els articles del diari.
  10. Quan aneu al mercat o al supermercat que us ajudin a fer la llista de la compra i a comprovar el que aneu adquirint.
  11. Quan us arribin emails d’amics o de familiars, que llegeixin les parts que els puguin interessar, i s’encarreguin de contestar-les.
  12. Quan passegeu, feu-los adonar dels rètols que aneu trobant, anuncis publicitaris, noms dels carrers, rètols de les botigues, etc.
Un petit tastet…

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada